Етно изложба „Из наше куће“

Етно изложба „Из наше куће“ организована је у ОШ „Светислав Мирковић Ненад“ у Малој Плани и отворена у форми јавног часа.

Ученици, наставници и управа школе „Светислав Мирковић Ненад“ из Мале Плане, још једном су заједно доказали истинитост народне пословице да „Није благо ни сребро ни злато, већ је благо што је срцу драго“.

Богата збирка приказује разноврсне етно предмете који су се генерацијски прикупљали, израђивали и употребљавали у прошлости, а садашње генерације их брижљиво чувају. Могу се видети ручни радови, предмети за свакодневну употребу у домаћинству, инструменти, одевни и декоративни предмети.

У организацији ове изложбе учествовали су ученици, наставници, родитељи, рођаци и пријатељи ученика. Протеклих недеља су са пуно ентузијазма прикупљени ови предмети, уз занимљиве разговоре о пореклу и историји сваког од њих.

Присутни посетиоци могу открити шта све поседују „наше куће“ што нам и назив изложбе говори. Сви предмети прикупљени су искључиво из личних приватних колекција житеља Мале Плане и околних села.

Савремени начин живота уз изражено присуство дигиталних технологија, полако удаљава људе, а нарочито децу од традиције. Заборављају се обичаји прошлости и губи свест о потреби очувања културног наслеђа и обичаја једног народа. Овакви културни догађаји јесу прилика да проговори наша традиција, да се присетимо не тако давних времена, и квалитетног и здравог начина живота наших генерацијских предака.

У току припремања ове изложбе ученици су сазнали на који начин њихове породице чувају народну баштину и како су се предмети некада користили без електричне енергије. Осетили су да припадају породици и њеној традицији. Народна радиност је у српској традицији и ученици су подстакнути на њено очување. Права вредност ових предмета се осећа у срцу. Као драге успомене, сведоке историје или доказе да у нашем народу вредне руке постоје, вредност ових предмета је непроценљива, поручују организатори изложбе.

На отварању изложбе чуло се и народно усмено предање које су ученици припремили као пригодан програм на задовољство свих присутних.

Наставници који су иницирали и организовали културни догађај, Андријана Симеон Тошић, Марина Милојевић и Саша Тодоровић су присутима приближили културно наслеђе и употребу принципа полуге ручног алата. Педагог Тања Љубић Илић, Драгана Вековић, Марина Табаковић и Маја Миладиновић су сарадници у организацији. Отварању су присуствовали директор Горан Марјановић, Јасмина Насковић, Гордана Ковачевић, Јованка Стошковић, Јасмина Марјановић, Милош Манић и Ивана Митровић и родитељи ученика.

Scroll to Top